1 kg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, olaj, petrezselyem, 5 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, liszt, 2 dl erőleves, 3 dl tejszín só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, citromlé
A gombát és a hagymát megtisztítjuk, az előbbit cikkekre, az utóbbit finomra vágjuk. A hagymát az olajon, közepes lángon 3 percig pároljuk, majd kicsit nagyobb lánggal üvegesre sütjük. Majd beletesszük a gombát, és megkeverve 5 percig pirítunk, majd a tűzről lehúzzuk és a fölaprított petrezselymet meg a zúzott fokhagymát hozzáadjuk.
A vajat felolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk benne. Alaplével apránként felöntjük, Kevergetve 3 percig forraljuk (akkor jó, ha sűrű mártássá válik), majd a tejszínnel hígítjuk és még 2 percig forraljuk. A gombát belekeverjük, ha kell, utánasózzuk, kissé megborsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük, végül néhány csepp citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Párolt rizs vagy puliszka jár hozzá.(Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)