20 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 db zellerszár. 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 2 liter húsleves, bors, só, 10 dkg kagylótészta, 5 dkg reszelt sajt.
Ez a levesfajta nálunk ismeretlen. Olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az olaszok délen nagyon kedvelik. Jól ízesített étel. Úgy készítjük, hogy a babot előző este beáztatjuk. Másnap megszárítjuk. Ezután felhevítjük az olajat, megpároljuk benne a megtisztított, finomra vágott hagymát és zellert. Hozzáadjuk a húslevest, a babot, a zúzott fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, lefedjük és lassú tűzön legalább két órát főzzük. A megfőtt bab felét szitán pépesre nyomkodjuk, majd visszatesszük a levesbe, felforraljuk. Utána belefőzzük a kagylótésztát. Ha a tészta megpuhult, reszelt sajttal meghintve tálaljuk.