5 dkg zsír, 4 dkg cukor, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller), 1 fej vöröshagyma, babérlevél, bors, liszt, 5 dkg paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörös bor.
A cukrot a zsírban felolvasztjuk, kissé megbarnítjuk, de vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldségfélét, vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot s együtt puhítjuk tovább. Liszttel meghintjük, és barnára pirítjuk az egészet. Felöntjük húslével és egy kevés borral, fűszerezzük, sózzuk, s mikor felfőtt, jó hosszú ideig lassan forraljuk. Ha minden megpuhult benne, és a kívánt sűrűséget elérte, leszűrjük.
A borral készített barnamártást vadhúsokhoz, marhahúsból készült pecsenyékhez adhatjuk.Ha a mártásba apróra szeletelt uborkát, mustárt, gombát keverünk, sertésbordákhoz, szűzfilékhez kiváló. A 17 ezres receptgyűjteményből.