30 dkg száraz fekete bab, 1 db tojás, 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, liszt, vaj, mustár, 1 db citrom, 6 szem szegfűszeg, só, bors, 2 dl húslé.
A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Leszűrjük, beletesszük egy fazékba és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk és fedő alatt megfőzzük, majd pürét készítünk.
A vajat serpenyőben megforrósítjuk, és a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel és állandóan kevergetve, rózsaszínűre pirítjuk. Felöntjük hígított tejföllel, kevés húslevessel, majd mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A folyadékot a babpüréhez öntjük és összeforraljuk.
A babpürélevest tányérokba merjük, kemény tojással és citromszeletekkel, illetve egy-egy szem szegfűszeggel díszítjük. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)