80 dkg áttört krumpli, só, 2 db tojás, zsemlekocka, vaj, pirított zsemlemorzsa, 30 dkg búzadara, liszt, 10 dkg zsír.
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Még forrón összegyúrjuk a búzadarával, tojással és sóval. Ízlés szerint zsemlekockát is adunk hozzá.A tésztából kisebb gombócokat formázunk és bő forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük.
Az eredeti változat szerint a megkelt tésztát hengerré formázzuk, konyharuhába csomagoljuk, a két végét átkötjük, és bő, forró vízben kifőzzük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, pirított zsemlemorzsával megszórjuk.Párolt káposztával, sült hús mellé köretként tálaljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)