1 db közepes csülök, 1 szál torma, 5 dkg vaj, liszt, 2 dl tejföl, 1 db citrom, cukor, só.
A csülköt előző este annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy ellepje. Másnap a vizet leöntjük, és tiszta vízbe tesszük, lassan forraljuk kis lángon. Legalább három órán át főzzük. Ha a hús a csontról leválik, a csülök megfőtt. Hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük a fazékból.
Hogy szépen lehessen szeletelni, egy napra hűtőszekrénybe tegyük.
Tormamártást készítünk. A vajat a liszttel (egy evőkanál) együtt felforrósítjuk, majd a csülök főzőlevével felengedjük, és simára keverjük. Közben megtisztítjuk a tormát, lereszeljük, hozzáadjuk a tejfölt, és a reszelt tormát. Belekeverjük a citromlevet, és kevés cukorral ízesítjük.
Tálalás előtt a csülköt a csontról óvatosan leszedjük, éles késsel leszeleteljük, és egy tűzálló tálba tesszük a csontjával együtt. A szeleteket körbeöntjük mártással, és a sütőben átforrósítjuk. Hidegen vagy melegen tálaljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)