Nyers és száraz fűszerekkel egyaránt fűszerezhetünk. A frisset főzzük együtt az étellel, a szárítottat csak a főzés befejezése előtt tegyük bele.
A fűszerezés mindig mértéktartó legyen, és igazodjon az étel jellegéhez. Vegyük figyelembe, hogy a túlzott fűszerezés nem javítja, hanem rontja az étel ízét. Csak abban az esetben használjunk többet, ha bizonyos szagokat, ízeket el akarunk tüntetni.
A fűszert kis adagokban tegyük az ételbe, és közben többször kóstoljuk meg.
Egyszerre többfélét is használhatunk, így harmonikus íz hatást érhetünk el vele. De vigyázzunk arra, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba.
A fűszerezett ételeket mindig lefedve főzzük, különben az elszálló gőzzel az íz anyag is elillan. Sokáig főzni nem szabad, mert az erősen főzött, párolt fűszer elveszíti aromáját.
Ha csak a fűszer aromáját szeretnénk ízesítésre felhasználni, akkor teatojásba helyezve lógassuk a fövő ételbe. Tálalás előtt emeljük ki. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)