50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, pirospaprika, só, bor, 2 dl tejföl, liszt, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom.
A gombát folyó víz alatt megmossuk (ne áztassuk), és felszeleteljük. Egy fej vöröshagymát megtisztítunk, és finom szeletekre metéljük. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, majd zsírját kiolvasztva beletesszük a felaprított vöröshagymát, üvegesre fonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával. Felengedjük egy kevés vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és beleöntjük a gombát. Jól elkeverjük, az edényt lefedjük, saját levében hagyjuk puhára főni, majd zsírjára sütjük. Egy dl tejfölt liszttel simára keverünk, és ráöntjük a gombára. Belekeverjük a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és jól felforraljuk. Arra vigyázzunk, hogy a paprikásnak tartalmas, zsíros leve legyen. Kifőzzük a galuskát, és hozzáadunk a paprikáshoz, tejföllel meglocsoljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)
.