60 dkg marhahús, 10 dkg főtt tarja, 50 dkg csont, 15 dkg sós uborka, olívabogyó, sűrített paradicsom, kapor, leveszöldség, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, liszt, só, 2 dl csontleves, babérlevél, citromlé, 15 dkg savanyú káposzta.
A jól megmosott csontokat és a felkockázott húst hideg vízben feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg a hús a csontokról le nem válik. Ezután hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, borókabogyó, babérlevél, szegfűszeg, fokhagyma), a kis kockákra vágott uborkát, és a paradicsompürét, majd belerakjuk a zeller- és a petrezselyemlevelet is, lefedve, csendes forrás mellett tovább főzzük. Amíg a húsok és zöldségek puhulnak, a fü stölt sonkát kisebb kockára vágjuk, és egy másik edényben szintén puhára főzzük. Azután a káposztát csíkokra metéljük és a megtisztított, felszeletelt gombával együtt belerakjuk a levesbe. Ha a lé túl sűrű, hozzáadunk egy kevés vizet. Ha híg, a tejfölt a liszttel simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Citromlével az ízét pikánsabbá tehetjük, végül kis darabokra vágva belerakjuk a csontról lefejtett húst, valamint a füstölt sonkát. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)