50 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 30 dkg krumpli, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, bors, só, köménymag, zöldpetrezselyem, 2 dl vörös bor.
Egy kevés zsírban megpárolunk egy-két fej apróra vágott vöröshagymát, meghintjük egy kanál pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük egy kevés vízzel. Rátesszük a jól megmosott, és kockára vágott marha- vagy sertéshúst, hozzáadunk egy gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk, fedő alatt pároljuk. A gulyáshúst lassan pároljuk! Időnként bort öntsünk alá. Amikor a hús puhulni kezd, zsírjára pirítjuk, beleteszünk néhány felkockázott krumplit, egy megtisztított zöldpaprikát és egy hámozott paradicsomot. Fűszerezzük borssal, köménymaggal, petrezselyemmel. Majd annyi forró vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk készíteni. Addig forraljuk, amíg a hús is, a burgonya is meg nem puhult.Tálalás előtt csipetkét főzünk a levesbe. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)