150 dkg pikkelyezett lazac, kapor, só, kapor, cukor, bors, 1 evőkanál mustár, 6 db tojás sárgája, kevés ecet, 1 db narancs.
Először elkészítjük a pácot: a sót, a cukrot, a borsot és a finomra vágott kaprot. A narancs resztl héját tálba tesszük, majd az egészet jól elkeverjük. Ezután a félbevágott konyhakész lazacokat leöblítjük, szárazra töröljük, majd a azacok egyik felét bőrével lefelé tálra fektetjük, és majdnem légmentesen bekenjük a páccal. A lazac másik felét a bőrével felfelé ráhelyezzük. Fóliával szorosan becsomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Érleljük egy napig. Közben a halat egyszer-kétszer forgatjuk.
A lazacot másnap kivesszük a pácból, egy késsel lekapargatjuk róla a megmaradt sós, cukros bevonatot, majd hideg víz alatt lemossuk, szárazra töröljük. Deszkán átlósan vékony szeletekre szeljük. Közben elkészített mártással (mustárból, sóból, ecetből, cukorból, tojássárgájából és olajból) tálaljuk. Pirítóst és salátát adunk hozzá. A 17 ezres receptgyűjteményből.