Fűszerezhetünk vele frissen és szárított formában. Adagolásakor azonban legyünk mértéktartóak, túladagolással elronthatjuk ételeinket. A szárított növényből elegendő egy mokkáskanálnyit adni az ételhez. A friss levelekből 2-3 darabot használjunk.Ne főzzük hosszú ideig, mert az értékes ízanyag elillan belőle. Levesek, főzelékek, szószok, pácok, mártások, valamint húsok, halételek ízesítője. Az ecetes és vizes uborkának is remek ízt ad. Jól használhatjuk bizonyos szagok tompítására vagy teljes eltüntetésére is. A morzsolt fűszert jól záródó edényben tároljuk. A fénytől óvjuk, mivel hatására elveszti színét, és aromája is csökken.
Bazsalikomot lakásban is nevelhetünk. Cserépben és ládában egyaránt jól fejlődik. A kertbe csak a májusi fagyok után ültessük ki. Rendszeresen öntözzük. A 17 ezres receptgyűjteményből.