30 db éti csiga, 2 fej vöröshagyma, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 dl vörösbor, pirospaprika, zsír, 2 db paradicsom.
Csak a nagyobb, élő csigák alkalmasak étkezésre. Májusban és júniusban gyűjtsük őket. Ha kellő mennyiségben összegyűjtöttük, ne dolgozzuk fel mindjárt, néhány napig tároljuk, hogy béltartalmuk kiürüljön. Mielőtt forró vízbe dobjuk őket, mindegyiket ellenőrizzük, ha rossz szagú, dobjuk ki. Súlyos mérgezést okozhat. Ha leforrázás után az állatok kibújtak, távolítsuk el a házukból, majd dolgozzuk fel, vágjuk le a farkukat, a fejüket, a megmaradt részt pedig daraboljuk fel, és alaposan mossuk meg, azután tegyük sós vízbe. Közben megtisztítjuk a hagymát, a fokhagymát, és zsírban üvegesre pirítjuk. Belerakjuk a csigadarabokat, megszórjuk borssal, majoránnával pirospaprikával, ráöntjük a bort, és ha kell vizet is adunk hozzá, hogy ellepje. Tegyünk bele vágott paradicsomot, szeletelt paprikát. Lassú tűzön főzzük. Néha keverjük meg. Arra is vigyázzunk, hogy a végén a pörkölt ne legyen túl sűrű. Galuskával kínáljuk.