80 dkg birkahús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, 2 dl fehérbor, babérlevél, 2 dl tejföl, liszt, mustár, citrom leve, tarhonya.
Birkalapockából, kicsontozott nyakrészből készül. Először a húst vágjuk kockákra vagy csíkokra. A szalonnát vékonyabb csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, a szalonnát rádobjuk, és kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt húst, és nagy lángon, állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk. Megborsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majoránnát, megsózzuk, a bort aláöntjük, és puhára pároljuk. Babérlevelet beledobjuk, ha szükséges még borsozzuk. Közben elpárolgó levét pótoljuk. Amikor a hús puha, zsírjára lesütjük, majd a tejfölt egy kevés borral és a liszttel simára keverjük, a hús levéből kiveszünk egy keveset, majd a vetrecéhez öntjük, átforraljuk. Megvárjuk, amíg a lé besűrűsödik. Végül a mustárral, a citrom kifacsart levével kellemesen pikánsra ízesítjük. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)