3 db paradicsom, paradicsompüré, 2 db zöldpaprika, 1 db padlizsán, 1 db cukkini, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, kakukkfű, bazsalikom, babérlevél, citromlé, olívabogyó, 1 fej vöröshagyma.
Az összes zöldséget (hagymát, paprikát, paradicsomot, cukkinit, padlizsánt) nagyjából egyformára vágjuk.
Megfelelő méretű tepsit választunk, az alját beolajozzuk, majd beterítjük paradicsompürével és megszórjuk zöld fűszerrel (kakukkfű, bazsalikom, babérlevél). Sorba rakjuk benne a felszeletelt zöldséget (több rétegben is elhelyezhetjük), a tetejét meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, befedjük és betesszük a sütőbe, közepes lángon pároljuk. Ha elkészült és kivettük a sütőből, a lecsót áttesszük egy nagyobb tálba, megszórjuk friss vágott zöldfűszerrel, körberakjuk olívabogyóval és citromszeletekkel.
Eredeti recept szerint a zöldségeket (paprikát, hagymát, cukkinit, padlizsánt) olajon külön külön párolják (kivéve a paradicsomot), majd a végén az egészet összefőzik. Közben zöldfűszerrel ízesítik. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)