60 dkg lapos, zöld hüvelyű bab, só, bors, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db csípős paprika, 1 db piros húsú paprika, 10 dkg húsos bacon, petrezselyem, 2 szál bazsalikom.
A zöldbabot megmossuk, szárvégeit, szálkás részét eltávolítjuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben 5 percig főzzük, aztán leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat hajszálvékony szeletekre gyaluljuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, a csípős paprika erejét a kívánt mértékében meghagyjuk, majd félkarikákra szeljük. A baconszalonnát apróra felkockázzuk, mérsékelt tűzön megpirítjuk, a pörcöt félretesszük. Zsírjára dobjuk a hagymát és a fokhagymát, borsozzuk, fedő alatt ropogósra pároljuk, tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor leöblítjük a zöldfűszereket, leveleiket lecsipkedjük, (1 bazsalikom kivételével) finomra vágjuk, és lazán a zöldbabhoz keverjük. Tálra rakjuk, tetejét megszórjuk a szalonnapörccel, és a bazsalikommal díszítjük. Hirtelensültek, grillezett húsok, halak ideális körete.