A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Gnocchi

A világ legjobb ételei

2021. szeptember 05. - Házi praktikák

 1 kg krumpli, 20 dkg liszt, búzadara, zsír, 1 db tojás, só, paradicsommártás, sajt.

Az olasz nudli kissé eltér a magyarétól. Csak a kikészítése és a tálalása más.

A lisztet, a főtt krumplit, és a  tojást jól összegyúrjuk, belekeverjük a sót, és a búzadarát. Ezután kis cipókat készítünk,  erősen lisztezett  gyúródeszkán pedig ujjnyi vastag rudakat sodrunk. A rudakon  és villával körben vájatokat formázunk.  így a tészta főzés után jobban felszívja szószt, ízletesebb lesz.  A végén négy centis darabokra vágjuk. A nudlikat sós vízben kifőzzük, paradicsommártással összekeverjük. Sajttal meghintve tálaljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

gnocchi.jpg

Gesztenyés pulyka

A világ legjobb ételei

      1 db fiatal pulyka, 70 dkg gesztenye, 30 dkg sertés lapocka, 30 dkg libamáj, 1,5 dl konyak, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, só, bors, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors.

 A megtisztított és előkészített pulyka melléből egy vé­kony hegyes kés segítségével, eltávolítjuk a csontokat. A nyak bőrét elkötjük. A megmosott, megtörölt húst sóval, borssal bedör­zsöljük. Elkészítjük a tölteléket. A fűszereket egyenlő arányban összekeverjük, majd egy mozsárban összezúzzuk. A sertéshúst apró kockára vágjuk és megfűszerezzük az elkészí­tett fűszerkeverékkel. A gesztenyét meg­főzzük, és forrón meghámozzuk. A libahájat apró kockára vágjuk, lesütjük zsírjára és benne megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ezt hozzátesszük a fűszeres húshoz és ledaráljuk. A darált húshoz keverjük a tejszínt, a sült gesztenyét, a konyakot és a pulyka kockára vágott máját. Végül az egészet a pulykahasüregébe töltjük. Tepsibe helyezzük. Lassan, gyakori locsolgatás mellett sütjük. Sütés után vö­rös borban párolt szilvával és főtt kelbimbóval, pirított burgonyával tálaljuk. A pulykát egyben tesszük az asztalra. (Tausz: A világ legjobb ételei c.könyvből)

gesztenyes_pulyka_kep.jpg

 

Gazpacho leves

A világ legjobb ételei

       1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db uborka, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 db citrom leve, cukor, borecet, 2 db paradicsom.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, az uborkát felszeleteljük, a paprikát pedig kicsumázzuk, összeaprítjuk. A paradicsomlevet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, a citromlevet, egy kevéske cukrot és borsot. Ráöntjük az ecetes olajat, összekeverjük. Néhány órára hűtőbe tesszük. Miután jól lehűlt, belekeverjük az aprított hagymát, paprikát és az uborkát. Ízét fokhagymával is fokozhatjuk.

Hidegen tálaljuk, hozzáadhatunk még fokhagymás kenyérkockát is. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

gazpacho_leves.jpg

Garnélarák

A világ legjobb ételei

      50 dkg tisztított garnélarák (királyrák), 2 gerezd fokhagyma, friss gyömbér, 1 db zöld húsú paprika, szójamártás, sherry, őrölt bors, étkezési keményítő, olaj, ketchup, cukor.

 A konyhakész rákot mossuk meg, tisz­ta konyharuhára téve megszárítjuk, megsózva 30 percre tegyük páclébe (fehér bor, gyömbér, keményítő, bors). Ezután a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra metéljük. A szójamártást a sherryvel, a cukorral, kicsinyke borssal, a keményítővel simára keverjük.

A rákot az ola­jon addig sütjük, míg szép rózsaszínű nem lesz. Közben a fokhagymát, majd a gyömbért és a paprikát is hozzá­adjuk. A szójás keveré­ket ráöntjük, a ketchuppal ízesítjük és többször megkeverve 2 percig forraljuk, hogy besűrűsödjön. (Tausz: A világ legjobb ételei  c. könyvből)

garnelarak.jpg

Fűszerezés

A világ legjobb ételei

Nyers és száraz fűszerekkel egyaránt fűszerezhetünk. A frisset főzzük együtt az étellel, a szárítottat csak a főzés befejezése előtt tegyük bele.

A fűszerezés mindig mértéktartó legyen, és igazodjon az étel jellegéhez. Vegyük figyelembe, hogy a túlzott fűszerezés nem javítja, hanem rontja az étel ízét. Csak abban az esetben használjunk többet, ha bizonyos szagokat, ízeket el akarunk tüntetni.

A fűszert kis adagokban tegyük az ételbe, és közben többször kóstoljuk meg.

Egyszerre többfélét is használhatunk, így harmonikus íz hatást érhetünk el vele. De vigyázzunk arra, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba.

A fűszerezett ételeket mindig lefedve főzzük, különben az elszálló gőzzel az íz anyag is elillan. Sokáig főzni nem szabad, mert az erősen főzött, párolt fűszer elveszíti aromáját.

Ha csak a fűszer aromáját szeretnénk ízesítésre felhasználni, akkor teatojásba helyezve lógassuk a fövő ételbe. Tálalás előtt emeljük ki. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

fuszerezes200.jpg

Fűszeres malacpecsenye

Tgy recept

1 kg bőrös malacgerinc, 2 evőkanál sör, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, tört mustármag, tört rozmaring, só, bors.

A fűszereket összekeverjük. A malachús bőrét nagy kockákban bevagdossuk a húsig, és ezeket a vájatokat, valamint a hús alsó felét bekenjük a fűszerkeverékkel. A tepsibe beletesszük a húst, egy kevés vizet öntünk alá, és lezárjuk, betoljuk a sütőbe, és puhára pároljuk. Ezután a pecsenyét tűzálló tálra fektetjük, a bőrét megkenjük sörrel, és a sütőben ropogós pirosra sütjük. Sütés közben többször kenegessük, csak így lesz igazán ropogós. Tálaláskor a húst felszeleteljük, és pecsenyelével leöntjük.

A világ legjobb ételei c. könyvből)

fuszeres_malac15.jpg

Fűszeres karaj

A világ legjobb ételei

      80 dkg sertéskaraj, olaj, mustármag, kiriander, 2 db póréhagyma, őrölt bors, só, ánizs, fokhagymapor, majoránna.

 Az előkészített húst besózzuk, olajjal vékonyan bekenjük, az összekevert fűszerben mindegyik szeletet megforgatjuk. A poréhagymát egyenlő részre feldaraboljuk, megsózzuk, majd a hússal együtt tepsibe tesszük, és betoljuk a forró sütőbe, készre sütjük, közben egyszer átfordítjuk.

Tálaláskor a szeletekre ráöntjük a sütés közben összegyűlt levet. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

fuszeres_tarja2.jpg

Füstölt csülök

A világ legjobb ételei

      1 db közepes csülök, 1 szál torma, 5 dkg vaj, liszt, 2 dl tejföl, 1     db citrom, cukor, só.

A csülköt előző este annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy ellepje. Másnap a vizet leöntjük, és tiszta vízbe tesszük, lassan forraljuk kis lángon. Legalább három órán át főzzük. Ha a hús a csontról leválik, a csülök megfőtt. Hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük a fazékból.

Hogy szépen lehessen szeletelni, egy napra hűtőszekrénybe tegyük.

Tormamártást készítünk. A vajat a liszttel (egy evőkanál) együtt felforrósítjuk, majd a csülök főzőlevével felengedjük, és simára keverjük. Közben megtisztítjuk a tormát, lereszeljük, hozzáadjuk a tejfölt, és a reszelt tormát. Belekeverjük a citromlevet, és kevés cukorral ízesítjük.

Tálalás előtt a csülköt a csontról óvatosan leszedjük, éles késsel leszeleteljük, és egy tűzálló tálba tesszük a csontjával együtt. A szeleteket körbeöntjük mártással, és a sütőben átforrósítjuk. Hidegen vagy melegen tálaljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

fustolt_csulok.jpg

Frankfurti rostélyos

A világ legjobb ételei

      5 db hátszínszelet, 5 pár virsli, 1 fejkelkáposzta, 15 dkg bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors, petrezselyem, majoránna.

 A hátszínszeleteket kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A kelkáposztát kockára vágjuk és forrásban levő sós vízben megfőzzük. A szalonnát kockára vágjuk és kevés olajon megpi­rítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, rövid ideig együtt pirítjuk, majd a karikára vágott virslit és a már leforrázott kelkáposztát is hozzáad­juk. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. A hússzeleteket kevés olajon hirtelen megsütjük és a kelkáposztás raguval együtt tálaljuk. Köretként sült burgonyát és párolt sárgarépát adha­tunk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

frankfurti_rostelyos.jpg

 

Francia marhapörkölt

A világ legjobb ételei

      1 kg marhalábszár, 15 dkg húsos szalonna, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 db zeller, 5 dl száraz vörös bor, sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, bors, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg csiperke, só, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, vaj.

 A húst először pácoljuk. Egy napra tegyük vörösborba. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, vöröshagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és petrezselyem zöldjét. Másnap vegyük ki húst a pácból. A levet tegyük el. Mély serpenyőben a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd vegyük ki, tegyük egy tálra. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a marhahúst barnára. Adjuk hozzá a lereszelt sárga- fehérrépát és a zellergumót. Öntsük rá a páclevet, tegyük bele a paradicsompürét. Nyers paradicsomot is mellé dobhatunk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Közben sózzuk, fűszerezzük. Megtisztítjuk az erdei gombát, feldaraboljuk, és külön serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A főzés vége felé hozzáadjuk a pörkölthöz. Forrón tálaljuk főtt krumplival, vegyes zöldséggel. (Tausz:A világ legjobb ételei c. könyvből)

francia_marhaporkolt.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil