A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Amerikai csípős karaj

Tgy recept

2022. január 27. - Házi praktikák

3 fej vöröshagyma, fűszerpaprika, római kömény, 60 dkg sertéskaraj, só, bors, 1 dl paradicsomszósz, csípős paprikakrém.
A zsíron puhára pároljuk az aprított hagymát. Megszórjuk csípős fűszer paprikával és a római köménnyel. Jól megkeverjük, majd néhány másodpercig tovább pároljuk. Hozzáadjuk a sózott, fűszerezett hússzeleteket, egyenletesen lefedjük a fűszeres hagymával. Ráöntjük a paradicsomszószt és hozzátesszük a csípős paprikakrémet. Lefedve addig főzzük, amíg a hús teljesen omlósra puhul, a végén fedő nélkül, erős lángon lefőzzük róla a folyadékot, hogy sűrű, pörköltszaftot kapjunk. A tálalás előtt a hússzeleteket a szószba helyezzük. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 amerikai_csioos_karaj.jpg

Algériai kuszkusz saláta

A világ legjobb ételei/retró

A kuszkusz Észak-Afrikából származik. Népszerű étel a világon. Hozzávalók: 5 dl húsleves, 25 dkg kuszkusz, olívaolaj, só, bors, 1 fej vöröshagyma, 1 db cukkini, 1 db padlizsán, 2 db gomba, 1 db zöldpaprika.

A húslevest felforraljuk, ráöntjük a kuszkuszra, lefedjük és pár percig állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, padlizsánt, gombát és a felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, majd együtt pároljuk, míg meg nem puhulnak. Végül a megfőtt kuszkuszt fellazítjuk és hozzákeverjük a zöldségeket. Kíváló köretnek.A 17 ezres receptgyűjteményből.

kuszkusz_salata.jpg

Algériai garnélarák

A világ legjobb ételei/retró

30 dkg rák, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 2 dl fehér bor só, gyömbér, 2 dl húsleves, keményítő, csiliszósz.

Távolítsuk el a rák belét. Tisztítsuk le, mossuk és szárítsuk meg. Készítsük el a pácot (bor, só, gyömbér, keményítő, szezámolaj), keverjük bele a rákot. Hagyjuk állni legalább egy óra hosszat. Azután olajban kevergetve pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, adjuk hozzá a rákot, addig pirítsuk, míg rózsaszínűvé válik. Öntsük rá az előre összekevert mártást (húslé, keményítő, osztrigamártás, fűszerek), forraljuk fel és tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

garnelarak_1.jpg

Bajor hagymás galuska

Tgy recept


2 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, só bors, 10 dkg sajt, petrezselyem, 1 db paradicsom, 40 dkg liszt, 15 dkg sajt.
Nagyobb serpenyőben forró olajon aranybarnára pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a póréhagymát, és az áttört fokhagymát. Meghintjük borssal és sóval. Fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk.
Elkészítjük a galuska tésztát. A forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Amint a galuskák a vízszínére emelkednek, leszűrjük, lecsöpögtetjük róluk a vizet, és azonnal hagymás zsiradékba forgatjuk. Lazán hozzákeverjük a sajt felét, végül sütőedénybe tesszük. Tetejét megszórjuk sajttal, és addig sütjük, amíg a sajt kissé megpirul.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, felszeletelt paradicsommal díszítjük.
Forrón tálaljuk.

bajor_hagymas.jpg

Ausztrál pulyka

A világ legjobb ételei/retró


1 db pulykamell, 30 dkg sertéshús, 15 dkg füstölt tarja, 2 szál sárgarépa, 2 db ecetes uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 10 dkg aszalt szilva, 8 dkg vaj, zsemlemorzsa, 10 dkg füstölt szalonna, fűszerek, őrölt bors, só,majoránna, petrezselyem.
Először elkészíjük a tölteléket. A sertéshúst a szalonnával és a vöröshagymával együtt ledaráljuk. A vágott petrezselyemmel, borssal, majoránnával ízesítjük, és a nyers tojással, három deka vajjal és az apróra vágott uborkával összedolgozzuk. Aszerint adunk hozzá két vagy három evőkanál morzsát, hogy mennyire lágy. A pulykamellet úgy vágjuk be, hogy széthajtva egy nagy téglalap alakú szeletet kapjunk. A közepére hosszában vékony tarjaszeleteket fektetünk. Erre rakjuk a töltelék felét, majd körberakjuk, aszalt szilvával, és vékony  szalonnaszeletekkel befedjük. Ezután a hússzelet két végét, majd a két oldalát ráhajtjuk a húsra úgy, hogy a tölteléket teljesen beborítsa. Az egészet összetűzzük, és a vajjal kikent tepsibe tesszük, betoljuk a sütőbe. A sütőben
másfél óráig pároljuk, végül a tetejét szépen megpirítjuk. Az egészet egy tálra tesszük, és onnan szolgáljuk fel. A 17 ezres receptgyűjteményből.

ausztralpulyka101.jpg

Argentin padlizsán

Tgy recept

2 db padlizsán, 60 dkg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, liszt, olaj, paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, rozmaring, babérlevél, citromlé.
A padlizsánt meghámozzuk, másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlével megöntözzük. Egy órát állni hagyjuk, majd a levét leitatjuk, a szeleteket lisztbe mártjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Tepsiben egymás mellé fektetjük őket. A marhahúst összegyúrjuk egy fél fej reszelt hagymával, sóval, borssal, és annyi lapos húspogácsát formázunk belőle, ahány padlizsán szelet van. A pogácsákat egy kevés olajban ropogósra sütjük, és mindegyik padlizsánra ráteszünk egyet. A megrakott padlizsánt leöntjük a paradicsommártással.
Mártás: egy fél fej reszelt vöröshagymát egy evőkanál olajban megpirítunk, felengedjük paradicsompürével, vízzel, és sóval, borssal, babérlevéllel meg rozmaringgal ízesítve, néhány percig forraljuk. A padlizsán tetejére reszelt sajtot hintünk, és a sütőben addig sütjük, míg a sajt rá nem olvadt. Csak átsütve tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

padlizsan_sutve.jpg

Bolgár muszaka

A világ legjobb ételei/retró

3 db padlizsán, 40 dkg darált hús (sertés, marha), liszt, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 db krumpli, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 db tojás sárgája, 2 dl joghurt vagy tejföl, parmezán sajt.
Először a padlizsánt készítjük el. A meghámozott padlizsánt karikákra szeleteljük, lisztbe mártjuk, majd mindkét oldalán bő olajban kisütjük. Kivesszük a serpenyőből, és egy tálra tesszük. A kétféle darált húst (sertés és marha) az apróra vágott vöröshagymával (egy fej), ledarált nyers krumplival, felkockázott paradicsommal és zöldpaprikával együtt egy kevés zsíron megpároljuk. Sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük. A sült padlizsánszeleteket és a párolt húst egy kikent, mély tepsibe helyezzük úgy, hogy a padlizsán felével kibéleljük a tepsi alját, majd szétterítve rátesszük a húsos mártást, és befedjük a többi padlizsánnal. A tojás sárgával elkeverjük a joghurtot (tejföl is lehet), kissé fűszerezzük, és a tetejére öntjük. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal. A sütőben aranysárgára pirítjuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

bolgar_muszaka_100.jpg

 

Norvég pácolt lazac

A világ legjobb ételei/retró

150 dkg pikkelyezett lazac, kapor, só, kapor, cukor, bors, 1 evőkanál mustár, 6 db tojás sárgája, kevés ecet, 1 db narancs.
Először elkészítjük a pácot: a sót, a cukrot, a borsot és a finomra vágott kaprot. A narancs resztl héját tálba tesszük, majd az egészet jól elkeverjük. Ezután a félbevágott konyhakész lazacokat leöblítjük, szárazra töröljük, majd a azacok egyik felét bőrével lefelé tálra fektetjük, és majdnem légmentesen bekenjük a páccal. A lazac másik felét a bőrével felfelé ráhelyezzük. Fóliával szorosan becsomagoljuk, és a hűtőbe tesszük. Érleljük egy napig. Közben a halat egyszer-kétszer forgatjuk.
A lazacot másnap kivesszük a pácból, egy késsel lekapargatjuk róla a megmaradt sós, cukros bevonatot, majd hideg víz alatt lemossuk, szárazra töröljük. Deszkán átlósan vékony szeletekre szeljük. Közben elkészített mártással (mustárból, sóból, ecetből, cukorból, tojássárgájából és olajból) tálaljuk. Pirítóst és salátát adunk hozzá. A 17 ezres receptgyűjteményből.

norveg_lazac.jpg

Afrikai padlizsán (dél-afrikai)

Tgy recept


   

4 db padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 db paradicsom, 1 db zöldpaprika,     kakukkfű, 10 dkg főtt rizs, petrezselyem, bors, só, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl húsleves, 2 db tojás.

A padlizsánt megmossuk, mindkét végét levágjuk, megtöröljük, kettészeljük, kikaparjuk, de úgy, hogy a héja szilárd maradjon. A kiszedett padlizsánt is apróra vágjuk. Közben a finomra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát kevés olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt paprikát, a megpárolt rizst, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk kakukkfűvel, petrezselyemmel. A masszába keverünk két tojást, hozzáadjuk a padlizsán  kiszedett részét, összekeverjük. A keverékkel megtöltjük a kivájt padlizsánokat, és olajjal kikent tepsibe helyezzük. Megszórjuk reszelt sajttal, ráöntjük a húslevest, és 25 percig sütjük. Tálban főtt rizzsel tálaljuk. A 17 ezres gyűjteményből.

afrikai_padlizsan.jpg

 

Szlovén vörös káposzta

Tgy recept

1 fej vörös káposzta, 1 fej vöröshagyma, só, 1 evőkanál liszt, cukor, köménymag, bors, 2 dl vörös bor, 2 evőkanál vörösborecet, 1 db alma, 1 db tojás.

A káposztát vékonyra szeleteljük, megsózzuk, és egy órát állni hagyjuk. A zsírt egy serpenyőben megforrósítjuk, az apróra vágott hagymát beletesszük és üvegesre pároljuk. Megszórjuk liszttel, és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, beleteszünk egy kevés cukrot, a darált köménymagot, sózzuk, borsozzuk. Aláöntjük a vörösbort. Kis lángon, lefedve pároljuk. Közben rálocsoljuk a vörösborecetet is. Időnként megkeverjük, ha szükséges, meglocsoljuk még egy kis borral. Almával, tojással gazdagíthatjuk. Forrón vagy melegen tálaljuk. Sült húsok mellé kiváló.

szloven_voroskaposzta.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil