A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Spanyol fokhagymás garnéla

Tgy recept

2022. január 22. - Házi praktikák

50 dkg garnélarák, olaj, 6 gerezd fokhagyma, 3 db chili paprika, 2 dl olívaolaj, petrezselyem, 1db citrom leve, 5 dl fehérbor.

Lefejtjük a garnélák páncélját, és a hátukat felvágva eltávolítjuk a bélcsatornát. Levágjuk a fejüket, a farkukat meghagyjuk. Leöblítjük, papírtörlővel leszárítjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, Beletesszük a vékonyra szeletelt fokhagymát és a chilit. Folyamatosan kevergetjük, míg az olaj sisteregni nem kezd, ekkor beletesszük a megtisztított garnélákat, és addig sütjük, míg a rákhús rózsaszínűvé válik és összekunkorodik. Szűrőkanállal kiemeljük az olajból, lecsepegtetjük, és előmelegített tálkákba tesszük. Meghintjük petrezselyemmel és meglocsoljuk citromlével (6 evőkanál).
Sok bagettet kínálunk mellé, amivel kimártogathatjuk az ízletes szaftot.
Száraz, lendületes savtartalmú, fehérbor illik hozzá. A 17 ezres gyűjteményből.

spanyol_fokhagysas_garnela.jpg

 

 

Firenzei fogasfilé

A világ legjobb ételei

6 szelet fogasfilé, 50 dkg friss paraj, 6 dkg vaj, 3 dl tej, 1 tojás, 5 dkg sajt, só, szerecsendió, liszt, besamelmártás.
A fogas filét sós vízben megpároljuk. Zsírral vagy olajjal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük. Friss parajt (fagyasztott is jó) megforrósított vajon megpároljuk, sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A vajat vagy margarint lábosban megolvasztjuk, meghintjük liszttel és megpirítjuk. Felöntjük tejjel és állandó keverés mellett besűrítjük. Sóval és más fűszerrel ízesítjük.
Levesszük a tűzről és belekeverjük a tojássárgáját.
A halszeletek közepére egy-egy kanálnyi parajt teszünk és leöntjük besamelmártással. Tetejére sajtot reszelünk. Forró sütőben pirosra sütjük.
Tört burgonyával tálaljuk. A 17 ezres gyűjteményből.

firenzei_fogasfile_1.jpg

Francia marhapörkölt

Tgy recept

1 kg marhalábszár, 15 dkg húsos szalonna, sárgarépa, fehérrépa, 1 db zeller, 5 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg csiperke, só, bors, kakukkfű, babérlevél, petrezselyemzöld, vaj.

Legjobb marhalábszárból készíteni. A húst először pácoljuk. Egy napra tegyük vörösborba. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, vöröshagymát, kakukkfüvet, babérlevelet és petrezselyem zöldjét. Másnap vegyük ki húst a pácból. A levét tegyük el. Mély serpenyőben a felkockázott szalonnát pirítsuk meg, majd vegyük ki, tegyük egy tálra. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a marhahúst barnára. Adjuk hozzá a lereszelt sárga- fehérrépát és a zellergumót. Öntsük rá a páclevet, tegyük bele a paradicsompürét. Nyers paradicsomot is mellé dobhatunk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Közben sózzuk, fűszerezzük. Megtisztítjuk az erdei gombát, feldaraboljuk, és külön serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. A főzés vége felé hozzáadjuk a pörkölthöz. Forrón tálaljuk főtt krumplival, vegyes zöldséggel.

Ír gulyás

A világ legjobb ételei

2 kg bárány- vagy marhahús, 4 szelet bacon szalonna, olaj, 1 kg krumpli, 3 szál sárgarépa, 3 db gyökér, 3 fej vöröshagyma, só, bors, kakukkfű,
4 dl húslé, petrezselyem.
Egy kicsit hasonlít a mi gulyásunkhoz, de hígabb és kevésbé fűszeres. A bacon szalonnát csíkokra vágjuk, zsíros serpenyőben ropogósra sütjük. A kockára vágott húst olajon futtassuk meg, hogy minden oldaluk barna legyen. A karikára vágott burgonyát, sárgarépát, gyökér és a vöröshagymát osszuk el két felé, az egyik felét tegyük egy mély, vastag aljú vasfazékba, sózzuk és borsozzuk meg, szórjunk rá kakukkfüvet és egy kevés szalonnapörköt.
A zöldséget takarjuk be a barnára pirított húskockákkal. Az egészet fedjük le még egy réteg zöldséggel. Sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel húslevessel. Letakarva forraljuk fel, majd lassú tűzön addig főzzük, ameddig a hús meg nem puhul.
Felaprózott petrezselyemmel megszórva tálaljuk a kész levest.

irgulyas.jpg

Lucskós káposzta

Tgy recept

60 dkg fejes káposzta, sertésdagadó vagy sertésoldalas, 1 fej vöröshagyma, kapor, 6 dkg zsír, 6 dkg liszt, pirospaprika, 2 dl tejföl, só, csombor.

A megtisztított fejes káposztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, főni tesszük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi. Ha hússal készítjük, azt is beletesszük. Legjobb a sertésdagadó vagy bőrös csülök. A húst külön tálaljuk a káposzta mellé. A finomra vágott vöröshagymát és a kaprot is a káposztába főzzük. Ha minden megpuhult, a zsírból és lisztből világos rántást készítünk, egy kevés pirospaprikával ízesítjük, berántjuk vele a főzeléket, hozzákeverjük a tejfölt és 5 percig forraljuk. Nyáron egy megtisztított és félbevágott paradicsomot is belefőzhetünk, de egy kanál paradicsompürével is sűríthetjük a főzeléket.

lucskos_kaposzta100_1.jpg

Milánói sertésszelet

A világ legjobb ételei

50 dkg lapocka, 1 db gyökér, sárgarépa, 1 db zeller, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, citromlé, liszt, só, rozmaring, 4 evőkanál paradicsomlé, 3 db paradicsom, 2 dl fehérbor.
A hús zsíros részeit levágjuk, apró darabokra vágjuk, és kiolvasztjuk. A lapockát vékony szeletekre vágjuk, a lisztben megforgatjuk, a zsiradékban mindkét oldalát átsütjük, és egy lábasba tesszük. A zöldséget (gyökér, sárgarépa) megtisztítjuk, a hagymát nagyobbra vágjuk, a zellert vékonyan felszeleteljük, összekeverve a húsra terítjük. Citromlével, a zúzott fokhagymával, sóval és rozmaringgal ízesítjük. Felhígítjuk a paradicsompürét, beleteszünk egy kevés ételízesítőt és ráöntjük a húsra. A lehéjazott paradicsomot mellétesszük. Lefedjük és az egészet puhára pároljuk. Ha mártás nagyon sűrű, egy kevés fehérborral hígítjuk.
A pecsenyét forró tálra rakjuk, mártással leöntve tálaljuk.

milanoi_sertesszelet.jpg

Olasz rablóhús

A világ legjobb ételei

50 dkg sertéscomb, 10 dkg sonka, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsompaprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, só, bors, 2 dl olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, 1 fej friss saláta.
A sertéscombból 3 cm-es kockákat vágunk, kiverjük és besózzuk. A sonkát, a zöldpaprikát és a paradicsompaprikát és a paradicsomot is hasonló nagyságú szeletekre vágjuk. A vöröshagymát felszeletelés után lapjaira szedjük, megsózzuk. A húst, a zöldséget és a sonkát felváltva tűzzük a nyársra. Az olívaolajat keverjük össze a fűszernövényekkel és a sóval. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, borsozzuk meg. A nyársakat egyenletesen kenjük meg vele, és egy órát pácoljuk. A rablóhúst sütőrácsra vagy serpenyőbe helyezzük, és forró tűzön, megforgatva készre sütjük. Sütés közben összegyűlt lével locsoljuk meg.
Tálalás előtt szórjuk meg egy kis parmezán sajttal.

olasz_rablohus.jpg

Angol sörös pecsenye

Tgy recept

8 szelet marhafelsál, 2 dl sör, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.

A húst megtisztítjuk, jól kiverjük, szalonnával megtűzdeljük, Az olajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymagerezdet, a megtisztított, karikára vágott zöldséget, és rátesszük a megtisztított, jól kiverjük, szalonnával megtűzdelt hússzeleteket. Az egészet egy kissé megpirítjuk, majd felengedjük a sörrel. Kis lángon puhára pároljuk. Amikor egészen megpuhult, fedő nélkül hagyjuk pirosra lesülni        Tálaláskor a húst kivesszük, a mártást tészta szűrőn átnyomjuk, és a pecsenyére öntjük. Köretként friss salátát ajánlhatunk mellé. A hús íze jobb lesz, ha sütés előtt egy-két órát sörben áztatjuk.

angol_soros_pecsenye101.jpg

 

Angol sertésborda

Tgy recept

8 szelet kicsontozott rövidkaraj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, tej, mustár, 1 db tojás, 1 gerezd fokhagyma,, só, bors, currypor. olívaolaj.

A kivert hússzeleteket bedörzsöljük a só, a bors, a curry, a zúzott fokhagyma keverékével. Tálba rakjuk, és légmentesen lefedve, néhány órára a hűtőbe tesszük. Ezután a húst az olajban pirosra sütjük, majd egy tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Közben a visszamaradt zsiradékban összekeverjük a sajtot, a tejet, a tojást, a mustárt, és bekenjük vele a hússzeleteket. A megkent szeleteket a sütőben 15 percig sütjük, ezalatt a hús a mustáros mártást teljesen magába szívja, a pecsenye kellemea ízű lesz. Vegyes párolt zöldséggel tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 angol_sertesborda.jpg

 

Afrikai sertéskaraj (banánnal)

Tgy recept

       4 szelet sertéskaraj, zsír, illetve vaj, 2 db banán, só, bors, fűszerek, konyak.

A kicsontozott sertéskarajt húsverő kalapáccsal kiveregetjük, szélét kissé bevagdossuk, hogy sütéskor ne ugorjon össze. Fűszerezzük, sózzuk, majd mindkét oldalát forró zsiradékban, lefedve pároljuk. Közben a meghámozott banánt, hosszában kettévágjuk. A serpenyőben húzzuk  félre a húst, és süssük át a zsiradékban  a banánok mindkét oldalát. A húst  rakjuk tálra, tetejére helyezzük a sült   banánokat, jól locsoljuk meg konyakkal, és meggyújtva tálaljuk. A 17 ezres receptgyűjteményből.

afrikai_karaj12.jpg



süti beállítások módosítása
Mobil