A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Angol töltött hagyma (x)

A világ legjobb ételei/retró

2021. december 17. - Házi praktikák

8 fej vöröshagyma, 25 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 db tojás, só, bors, petrezselyem, 2 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, ecet, olaj, zsemlemorzsa, 2 dl csont lé vagy húslé.
A hagymát úgy tisztítjuk, hogy a szár csücske megmaradjon dísznek. Enyhén ecetes, sós vizet forralunk, a babérlevelet és a hagymát belerakva pár percig főzzük. Ha megfőtt, szűrőlapáttal hideg vízbe rakjuk, majd lecsöpögtetjük. Amikor kihűltek, a csúcs felől egy kis részt egyenletesen levágunk, a belsejét alaposan kikaparjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A füstölt szalonnát kis kockákra aprítjuk és kisütjük. A hagymát és a petrezselymet megfuttatjuk rajta, a párolt, aprított fokhagymát is hozzáadjuk. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a húst, megsózzuk, borsozzuk, és fehéredésig sütjük. Bedolgozzuk a nyers tojást. A tömörségét zsemlemorzsával beállítjuk. A hagymákat megtöltjük a tölteléket. A kalapokat rátesszük, és egy olajozott tepsibe egymás mellé rakjuk. A húslevet és a bort a hagymák alá öntjük. Közepesen meleg sütőben sütjük.

angol_hagyma.jpg

Amerikai palacsinta

Tgy recept

50 dkg finomliszt, 2 db tojás,3 dl tej, sütőpor, 10 dkg porcukor, olaj, fahéj, vanílíás cukor.

Az amerikai palacsinta eltér az itthon megszokottól: vastag és nem tekerhető össze, de nagyon laktató, kiadós és sokfélével feltölthető.
Elkészítése nagyon egyszerű. A szitált liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a sütőport és a vaníliás cukrot, a tojást, az olvasztott vajat és a tejet.  Ezután az egészet addig keverjük, amíg a tészta sűrű nem lesz,. Keverés után legalább egy óra hosszat pihentetjük. Sütéshez a palacsintasütőt jól megforrósítjuk, megvajazzuk, és a masszából 15 cm-es köröket öntünk, majd aranybarnára sütjük mindkét oldalon.
Mivel az amerikai palacsinta vastagabb tésztából készül, jól pakolható minden finomsággal. Tehetünk rá különféle gyümölcsöt, lekvárt, de bármilyen édes öntettel is leönthető. A legfinomabb folyós sziruppal. A 17 ezres receptgyűjteményből.

 amerikai_palacsinta100.jpg

 

 

Aszalt szilvával töltött karaj (kaliforniai) (x)

A világ legjobb ételei/retró

1 kg kicsontozott sertéskaraj, 30 dkg aszalt szilva, zsír, 2 db sárgarépa,, 1 db fehérrépa, 1 db vöröshagyma, rozmaring, rum, vaj, só, 30 dkg karotta.

Az aszalt szilvát az előző nap előkészítjük, kimagozzuk és meglocsoljuk rummal, és egy éjszakát át állni hagyjuk.

A karajt megmossuk, középen éles késsel nyílást vágunk rajta, majd a nyílásba nyomkodjuk a szilvát. A karajt bezsírozzuk, és tepsiben mellé rakjuk a szeletelt zöldséget, majd a hagymával együtt 2 percig pirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, és fűszerekkel megszórjuk. Pecsenyelével meglocsolva a sütőben puhára pároljuk. Ha kell, a vizet pótoljuk.

Közben a maradék szilvát kevés vízzel mártássá főzzük. Kivesszük a tálból a hagymát és a zöldségeket, a pecsenyére öntjük a mártást. és forrón tálaljuk.

 


aszalt_szilva100.jpg

Tésztasaláta fűszermártással

A világ legjobb ételei

      20 dkg orsótészta, só, bors, olívaolaj, 2  db tojás, 10 dkg vékonyra szeletelt  sonka, 10 dkg mozzarellagyöngy, 1 db  piros húsú paprika, 4 szál petrezselyem, 2 szál friss majoránna,   snidling,  bazsalikomlevél,  citromfűlevél, 10 dkg majonéz, 4 dl joghurt,  csípős mustár,  porcukor, citrom.

A tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük,  tálcára terítjük, összekeverjük az olívaolajjal, és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat hideg vízben feltesszük  főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről. Fedő alatt  8 percet pihentetjük, aztán hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk és karikákra szeljük. A sonkát vékony csíkokra tépkedjük. A mozzarellát 1 cm-es darabokra, a paprikát apróra, a leöblített zöldfűszerek leveleit finomra vágjuk.

A mártáshoz elkeverjük a majonézt a joghurttal, a mustárral, a porcukorral, a citrom reszelt héjával és átszűrt levével. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal illatosítjuk.

A tésztát  tálba csúsztatjuk, lazán összeforgatjuk a sonkával, a mozzarellával és a tojással, végül megöntözzük a zöldfűszeres mártással. Tetejét a félretett tojáskarikákkal, a szeletelt paprikaval, valamint petrezselyemmel díszítjük, és csak az asztalnál keverjük össze. Hidegen, de nem lehűtve kínáljuk.

teszta_fuszermartassal.jpg

 

Sertésszűz spagettival

A világ legjobb ételei

      30 dkg sertésszűz, 50 dkg spegetti, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál újhagyma, zeller, olívaolaj,szójaszósz, méz, 3 db csilipaprika, 2 dl bor.

A spagettit sós, forró vízben kifőzzük. A húst és a megtisztított zöldségeket  felcsíkozzuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a felcsíkozott sertésszüzet. Kiszedjük a serpenyőből, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a felcsíkozott zöldségeket, hozzáadjuk a szójaszószt és a mézet, beleöntünk 2 kb. ffehérbort. Összeforraljuk, majd beleforgatjuk a sós vízben kifőzött spagettit. Beletesszük a pirított sertésszüzet és a karikára vágott chilit, összeforgatjuk. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott, petrezselyemmel.

sertesszuz_spegettivel15.jpg

Kolbászos korhelyleves

Tgy recept

       25 dkg ve­gyes leveszöldség, csípős csalamádé,  1 szál puha füstölt (lángolt) kolbász, 2 pár virsli, 1 fej vörös­hagyma, 2 dl tejföl, finomliszt, olaj, ételízesítőpor, fűszerpaprika,  paradicsompüré, ka­por, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, tö­rött bors, cukor.

  A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A megtisztított zöldséget felaprí­tjuk, a csalamádét apróra vá­gjuk. A kolbász bőrét lehúzzuk és karikákra vágjuk.  A virslit ugyan­csak felkarikázzuk. A tejfölt vizzel simára keverjük a liszttel. A kaprot finomra metéljük. A forró olajon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és ráöntünk 2 evő­kanál vizet. A tűzre visszate­sszük, összeforraljuk, majd hoz­zárakjuk a zöldséget. Pár perc­nyi pirítás után beletesszük a csalamádét. Ezután belekeve­rjük a paradicsompürét, és kissé összeforraljuk. 1 liternyi vízzel felöntjük. A kapor kivételével be­leszórjuk a fűszereket. Felforra­ljuk, és hozzáadjuk a kolbászka­rikákat. Kis lángon 15-20 percig főzzük, ezután beletesszük a virs­likarikákat és a zúzott fokhagy­mát. Beleöntjük a lisztes tejfölt, és cukorral Ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül a kaporral fűszerezzük.

kolbaszos_leves15.jpg

Bormártásos csirke

Tgy recept

     

4 db nagyobb csirkecomb, rozmaring (10 cm-es), 2 db citrom,  cukor, őrölt fahéj,  olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl fehérbor,  étkezési keményítő.

A csirkecombokat megmossuk, megtöröljük, fedeles tálba tesszük. A páchoz a rozmaringot  finomra vágjuk. 2 citrom levét kinyomjuk, átszűrjük, elkeverjük a cukorral, a fahéjjal, az olívaolajjal, a rozmaringgal, az áttört fokhagymával, ízlés szerinti sóval és borssal, majd meglocsoljuk vele a csirkecombokat. Gondosan letakarjuk, és a hűtőszekrényben  egy éjszakán át pácoljuk, Közben 2-3 alkalommal megforgatjuk. Áttesszük a combokat egy másik tepsibe, meglocsoljuk a páccal, aláöntünk 1 dl bort, aztán lefedjük, és  előmelegített sütőben puhára pároljuk (kb. 40 perc). Majd sütőpapírba tesszük a csirkecombokat,  visszatoljuk a sütőbe,  ropogósra sütjük.

Közben a mártáshoz  elkészítjük a pecsenyealjat, zsírtalanítjuk, hozzáadjuk a maradék  borban elkeverjük  az étkezési keményítőt, és sűrűsödésig forraljuk (1 perc). Sózzuk,  frissen őrölt borssal fűszerezzük, melegen tartjuk.
A csirkecombokat tálra rendezzük, citromgerezdekkel és rozmaring ágakkal díszítjük, a bormártást pedig külön csészében kínáljuk. Petrezselymes krumpli, párolt rizs illik hozzá.

bormartasos_csirke15.jpg

 

Parasztos reggeli

Tgy recept

       1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg sütnivaló krumpli, 4 db tojás, 8 szelet nyers sonka, 15 dkg ecetes uborka, olaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, vaj.

A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, a krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, az uborkát apró kockákra vágjuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a krumplit, és gyakran keverve párpercig pirítjuk. Hozzákeverjük a hagymát és az áttört fokhagymát, megszórjuk borssal, majd legalább 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk az uborkát, később a tejszínt, tovább pároljuk, sózzuk. Közben egy másik serpenyőben felhevítjük a vajat, egyenként beleütjük a tojásokat, és tükörtojásnak megsütjük. A sonkaszeleteket felaprítva a krumpli tetejére tesszük, petrezselyemzölddel megszórjuk. Ezután a tojásokat középre csúsztatjuk. Tálaljuk.

parasztreggeli.jpg

Káposztás csirkecomb

A világ legjobb ételei

      1 kg káposzta, 1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 db paradicsom, 10 dkg  szeletelt szalonna, 4 db  csirkecomb, só, bors, finomliszt,  olaj, 2 szál friss majoránna, 1 dl félszáraz fehérbor, 1 szál bazsalikom vagy petrezselyem.

A káposztát elnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, ujjnyi széles csíkokra szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát  zöldjével együtt felkarikázzuk. A paradicsomokat gerezdekre, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk.

 A csirkecombokat megmossuk, megtöröljük, alsó és felső combokra vágjuk. Bedörzsöljük sóval, meghintjük fris­sen őrölt borssal és liszttel.

Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a húsda­rabokat, félretesszük. A zsiradékba dobjuk a szalonnát, 2 perc múlva kivesszük a pörcöt, majd hozzáadjuk az újhagymát és az áttört fokhagymát, aztán beleforgatjuk a káposztát, és a  le­csipkedett majoránnalevelekkel ízesítjük. Alá­öntjük a bort, tetejére fektetjük az elősütött combokat, majd fedő alatt az egészet puhára pároljuk.

 Levesszük az ételről a fedőt, élénk tűzön kissé elfőzzük a levét, hozzáadjuk a para­dicsom kétharmadát, és 5 percig forraljuk. Mélytálba szedjük, a maradék para­dicsommal és a petrezselyemmel díszítve kínáljuk. Köretként petrezselymes párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá

kaposztas_csirke200.jpg

Fűszeres sertés szűz

Tgy recept

      60 dkg sertés szűz,  őrölt római kömény,  koriandermag, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj,1 fej vöröshagyma,  fahéj, 20 dkg aszalt barack, sáfrány, 30 dkg rizs, só.

A sertés szüzet egyforma darabokra vágjuk, megfűszerezzük köménnyel, sóval, koriandermaggal és a zúzott fokhagymával, meglocsoljuk  olívaolajjal, majd egy órát hűtőben állni hagyjuk. Ezt követően nyársra tűzzük, és megsütjük. A körethez az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az  olívaolajon, hozzáadjuk a fahéjat, a feldarabolt aszalt barackot, megszórjuk sáfránnyal, majd beletesszük a rizst. Kicsit átforrósítjuk, majd felengedjük másfélszeres mennyiségű forró vízzel, és fedő alatt készre pároljuk. Tálaláskor a nyársakat a rizsre helyezzük.

fuszeres_sertesnyars.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil