A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Szalonnás zöldbab

Tgy recept

2021. október 06. - Házi praktikák

60 dkg lapos, zöld hüvelyű bab, só, bors, 1  fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db ­csípős paprika, 1 db piros húsú paprika, 10 dkg húsos bacon, petrezselyem, 2 szál bazsalikom.

A zöldbabot megmossuk, szárvégeit, szálkás részét eltávo­lítjuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Enyhén sós vízben 5 percig főzzük, aztán leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük,  lecsepegtetjük. A hagymát és a fokhagymát meghá­mozzuk, a hagymákat  hajszálvékony szeletekre gyaluljuk. A  paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, a csípős paprika erejét  a kí­vánt mértékében meghagyjuk, majd  félkarikákra szeljük. A baconszalonnát apróra felkockázzuk, mérsékelt tűzön megpirítjuk, a pörcöt félretesszük. Zsírjára dobjuk a hagymát és a fokhagymát, borsozzuk, fedő alatt  ropogósra párol­juk, tálalásig melegen tartjuk. Tálaláskor leöblítjük a zöldfűszereket, leveleiket lecsipkedjük, (1 bazsalikom kivételével) finomra vágjuk, és lazán a zöldbabhoz keverjük. Tálra rakjuk, tetejét megszórjuk a szalonnapörccel, és a bazsalikommal díszítjük. Hirtelensültek, grillezett húsok, halak ideális körete.

szalonnas_zoldbab_kep2.jpg

Almás céklasaláta

Tgy recept

      50 dkg cékla, 2 fej vöröshagyma, 2 db alma, 2 dl joghurt, citromlé, petrezselyemzöld, só, cukor, balzsamecet. 1 db tojás, 2 db virsli.

Jól megmossuk a céklákat s megfőzzük. Amikor kihűltek, meghámozzuk, leöblítjük, felszeleteljük és összekeverjük a joghurttal. A vöröshagymát és az almát apróra vágjuk, meglocsoljuk citromlével és sózzuk, majd hozzákeverjük a céklához és az összevágott petrezselyemhez, sózzuk. A végén belevagdossuk a megtisztított ecetes tormát. Ezután néhány karikára szeletelt keménytojással díszítjük. Aki szereti adhat hozzá felkarikázott főtt virslit is. Fogyasztás előtt néhány óráig hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják. Körítésként is tálalhatjuk mindennemű ételhez is.

ceklasalata100.jpg

Csilis csirkecomb

A világ legjobb ételei

      4 db csirkecomb, 5 gerezd fokhagyma, 1 db csilipaprika, 40 dkg tészta, parradicsompüré, rozmaring, olívaolaj, 1szál póréhagyma.

A csirkecombot bepácoljuk: a paradicsompürébe keverünk 2 gerezd zúzott fokhagymát, az aprított rozmaringot, a nagyon apróra vágott csilipaprika felét, sót és az olívaolajat, összeturmixoljuk, majd ezzel bekenjük a csirkecombokat. Kiolajozott tepsibe helyezzük őket, és a sütőben készre sütjük. 

A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Amíg a tészta fő, felhevítjük az olajat, beledobjuk a maradék vékonyra szeletelt fokhagymát, a felkarikázott póréhagymát és a maradék csilipaprikát, átforgatjuk. Beledobjuk a tésztát, és azzal is átforgatjuk. Ezzel tálaljuk a sült csirkecombokat.

csilis_csirkecomb15.jpg

Párolt tarja

A világ legjobb ételei

     80 dkg sertéstarja, só, szegfűbors, zsír, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, 50 dkg apró hagyma, olívaolaj, kakukkfű, 5 dl vörösbor, 3 gerezd fokhagyma.

A szeletekre vágott tarját sóval és frissen őrölt szegfű­borssal ízesítjük, majd egy serpenyőben  man­galicazsírban megpirítjuk mindkét oldalát. Kivesszük a serpenyőből, és a maradék zsírral kikent tepsibe helyezzük. A serpenyőben visszamaradt zsiradékban megpirítjuk az aprított vöröshagymát és a megtisztí­tott fokhagymagerezdeket. A babérlevéllel  ízesítjük, felengedjük a vörösborral, sózzuk, és ráöntjük a tepsibe tett tarjára. Lefedjük, és a sütőben a folyadékot folyamatosan pótolva (vízzel vagy alaplével) puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, leszűrjük a szószt, leszedjük a zsírt a tetejéről. A körethez a megpucolt, egész hagy­mát a vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk, sózzuk, a kakukkfűvel ízesítjük, majd tepsibe szedjük. Kevés vi­zet  öntünk alá, majd betesszük a hús mellé. A sütést lehetőleg úgy időzítsünk, hogy egyszerre legyen puha a hús és a hagyma. A húst a sült hagymával és a leszűrt szósszal meglocsolva tálaljuk. Megszórhatjuk frissen vágott újhagymával.

parolt_tarja15.jpg

Halfilé céklával x

A világ legjobb ételei

       40 dkg cékla, vaj, só, bors, reszelt torma,80 dkg halfilé, gyömbér, olaj, 1 gerezd fokhagyma.

A céklát  sós vízben  puhára főzzük. Amikor  megpuhult, leszedjük a héját. A felét apró kockákra  vágjuk, majd 2 ek. vajon, egy serpenyőben átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A másik felét 3 ek. vajjal és  tormával összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. A halfiiét  feldaraboljuk, sózzuk. A gyömbért meghámozzuk,  apró kockákra vágjuk, hideg vízbe tesszük, majd leöntünk róla,  így a gyömbér nem lesz csípős.  A felforrósított olajon megsütjük a halat, oldalanként kb. fél perc alatt. Mikor megfordítjuk, hozzáadunk a vajat, a zúzott fokhagymát és a , gyömbért, sütés közben többször meglocsoljuk a vajjal. Tálaláskor a halat tányérra helyezzük, mellé kanalazzuk fokhagyma a céklapürét és a céklaragut, majd meglocsoljuk a halsütésből maradt zsiradékkal.

gyomberes_halfile_ceklaval.jpg

Csípős karaj

A világ legjobb ételei

      50 dkg csont nélküli sertéskaraj. 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, olívaolaj, só, bors, hegyes erős paprika. pirospaprika, 1 db krumpli, 1 db paradicsom, 3 dl bor. 

A szeleteket először pácoljuk olívaolajjal, borssal, zúzott fokhagymával, felaprított erős paprikával, sóval. Fél napig állni hagyjuk. Közben a serpenyőben levő olajat felforrósítjuk, a hús mindkét oldalát megpirítjuk, majd tepsibe áttesszük, aláöntünk egy kevés vörösbort, és körbe rakjuk hagymával, fokhagymával, felszeletelt paradicsommal, paprikával, krumplival és almával. A sütőbe toljuk, és kb. 30 percig sütjük. Amikor a hús már majdnem puha, megöntözzük a maradék páclével, és a húst készre sütjük. A páclé átadja csípősségét. A húst sültkrumplival, törtkrumplival, rizzsel tálalhatjuk. 

csipos_karaj.jpg

Hagymás hal

Tgy recept

      1 kg hal, 30 deka vöröshagyma, 1 evőkanál szójaolaj,  rozmaring,  bazsalikom,  metélőhagyma, néhány 3 db paradicsom, só, bors.

A pikkelyezett, megtisztított és jól megmosott, fej nélküli halat felszeleteljük, majd meghintjük a bazsalikommal kevert rozmaringgal, borssal.  A meghámozott és megmosott vöröshagymát karikákra szeleteljük és enyhén megsózzuk. Egy lábasban váltakozva egymásra rakjuk a gyengén sózott halszeleteket és a vöröshagymát, meglocsoljuk szójaolajjal és egy kis vízzel felöntjük. Fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. A főzés ideje 15 20 perc. A főzés vége fele hozzáadjuk a meghámozott és felszeletelt paradicsomot. A megfőtt halat húslapáttal a tálra tesszük, megszórjuk metélőhagymával, és  melegen vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk hozzá még sült burgonyát is.

hagymas_hal15.jpg

Gyömbéres sült kacsa

A világ legjobb ételei

      4 db kacsacomb, darált gyömbér, só,  2 db csilipaprika, szójaszósz, étolaj, szezámolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 db zöld citrom, majoránna,  1 fej saláta.

Pácot készítünk zúzott fokhagymából, zöld citromléből, felaprított csilipaprikából, sóból, végül az olajokkal, darált gyömbérrel, és a majorannával összekeverjük.

A megtisztított kacsacombokat belerakjuk a pácba, és egy napra a hűtőbe tesszük. Másnap az egészet  egy mély serpenyőbe beletesszük, aláöntünk egy kevés vizet, és fedő alatt kis lángon pirosra sütjük. Gyakran locsolgatjuk zsírral.

A pirosra sütött combokat külön, külön tányérokra  tesszük, körérakjuk a sült zöldségel  és gyümölcsöt, majd pecsenyelével leöntjük. Salátalevelekkel díszítjük.

kacsasult15.jpg

 

 

Tintahalkarikák sütve

A világ legjobb ételei


       4 db tisztított tintahal (kb. 800 g), 2 db tojás, só, őrölt bors,  finomliszt, 2 dl világos sör, olaj z, 1 db zöldcitrom  8-10 szál snidling.

A tintahalakat kívül-belül gondosan letisztogatjuk, megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, és kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük.  lisztet és   őrölt fehér borsot simára keverünk a tojássárgákkal és a sörrel, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
Nagyobb serpenyőben felforrósítunk két-három ujjnyi olajat. A tintahalgyűrűket  lisztbe hempergetjük, lerázzuk róluk a felesleget, aztán több részletben a s'örtésztába forgatjuk. Egyenként kiemeljük és lecsepegtetjük őket, majd mindkét oldalukat aranysárgára sütjük az olajban. A gyűrűket papírkendőre terítjük, felitatjuk róluk az olajat, és meleg, de kikapcsolt sütőbe tesszük, amíg a többi is kisül.

Tálaláskor nagyobb, lapos tálra púpozzuk őket, és vékony gerezdekre szelt zöldcitrommal, snidlingszálakkal díszítve mihamarabb tálaljuk, mert frissen az igazi! Majonézmártás, sült hasábburgonya, petrezselymes főtt krumpli, hagymá- val-bazsalikommal bolondított paradicsomsaláta illik hozzá. Főtt burgonyával is kínálhatjuk. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

tintahal.jpg

Fűszeres húspogácsa

A világ legjobb ételei

      1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma,  szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom, só, bors, 80 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen),  olaj, 20 dkg cukkini 4 db kemény paradicsom, 10 db koktélparadicsom.juh- vagy kecskesajt, néhány salátalevél, bazsalikom- és oregánó.

A hagymát  megtisztítjuk,  finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, majd a zöldfűszerekkel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk.

A húsmasszából 6-8 gombócot formálunk, kissé ellapítjuk, és 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe. Sütés előtt átkenjük őket  olajjal, majd  grillserpenyőben vagy sütőpapírral bélelt tepsiben mindkét oldalukat bamára pirítjuk. Friss házikenyér, felaprózott hagyma,  mustár, héjában sült krumpli illik hozzá.

Még finomabb, ha  a hámozatlan cukkinit nem túl vékonyan felkarikázzzuk,  felforrósított olajban éppen csak megfonnyasztjuk, betakarjuk vele a majdnem kész húspogácsák tetejét. Sózzuk, borsozzuk, vastag karikákra szelt paradicsommal és  szeletelt sajttal gazdagítjuk, aztán sütőbe visszatéve  10 percig sütjük (hogy a sajt egy kicsit megolvadjon). Salátalevelekkel, zöldfűszerrel  és koktélparadicsommal díszítve tálaljuk.

huspogacsa_15.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil