A vilag legjobb etelei

A vilag legjobb etelei

Olívás paradicsomsaláta

A világ legjobb ételei

2021. szeptember 27. - Házi praktikák

      60 dkg paradicsom,, 2 fej vöröshagyma, só, ecet, bors, cukor, zöldpetrezselyem, olívaolaj. olívabogyó, bazsalikom, mozzarella sajt, 2 db zöldpaprika.

Az érett, kemény paradicsomokat, megmossuk, csonkjukat kivágjuk, és egy másodpercre forrásban lévő vízbe dobjuk, hogy héjukat lehúzhassuk. Ezután vékonyan felszeletelve szép sorban lapos tálra rakjuk.

A hagymákat megtisztítjuk, kettévágjuk és felszeleteljük. A bazsalikomot, oregánót felaprítjuk, a mozzarellát vékonyan felvágjuk, az olívabogyókat lecsepegtetjük. Közben elkészítjük a keménytojást.

A lapos tálon kiterített paradicsomok közepére rakjuk a felszeletelt sajtot és a felszeletelt tojást, majd körben betakarjuk ismét paradicsommal. A tetejére tesszük a hagymát és  az olívabogyókat, meghintjük oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, végül meglocsoljuk olívaolajjal. A paradicsomok közé tehetünk karikára szelt zöldpaprikát is.

olivas_paradicsom.jpg

Grillezett padlizsán x

A világ legjobb ételei

     

2 db nagyobb padlizsán, só, bors,  sárgarépa, 1 db piros húsú paprika, 3 gerezd fokhagyma,  petrezselyem, 1 dl hideg húsleves,  fehérborecet, cukor, olívaolaj, 8 szem koktélparadicsom, néhány bazsalikomlevél.

A padlizsánokat megmossuk, héjástól 1 cm vastagon felkarikázzuk, majd 30 percre erősen besózzuk. A paprikák magjait eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, vékony la­pokra gyaluljuk. A petrezselymet leöblít­jük, leveleit finomra vágjuk. 

Elkeverjük a teljesen zsírtalanított hús­levesben a borecetet, a cukrot, ízlés szerint sót, őrölt borsot, végül   apránként hozzáadott olívaolajat. Belefor­gatjuk a paprikakockákat, a gyalult fokhagy­mát, végül a petrezselymet.

A padlizsánkarikákat leöblítjük, kinyom­kodjuk, felitatjuk róluk a vizet, majd vé­konyan megkenjük olívaolajjal. Faszénpa­rázs fölött vagy felforrósított grillserpenyőben- mindkét oldalát megsütjük, papírkendőre terítve hagyjuk kihűlni.

A padlizsánt nem túl mély tálra terítjük, meglocsoljuk a paprikamártással, és 10-15 percig pihentetjük. Félbevágott kok­télparadicsomokkal, menta és bazsalikommal díszítve, hidegen, de nem behűtve, előételként kínál­juk. Friss vagy pirított házikenyeret adhatunk hozzá.

grillezett_padlizsan15.jpg

Rakott kel (hús nélkül)

Tgy recept

   

1 fej kelkáposzta (kb. 60 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 8 szelet rozskenyér, 25 dkg túró, 10 dkg ementáli sajt, olaj, majoránna, 2 db tojás, 2 dl tejföl.

A megpirított kenyérszeleteket fokhagymával bedörzsöljük. A káposzta leveleit szétválasztjuk, a vastag részeket kiszedjük, forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük. Tiszta, száraz levelekkel kibélelünk egy olajjal kikent tepsit és ráfektetjük a fokhagymás pirítósokat, Ezután olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Ha kihűlt, túróval, reszelt sajttal, tojással és tejföllel összekeverjük. Sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, majd a pirítósok tetejére simítjuk, kellevelekkel befedjük, tejföllel megkenjük és lefedjük. Betoljuk az előmelegített sütőbe és megsütjük (30 perc). A tepsiben felszeleteljük.

husnelkuli_rakott_kel15.jpg

Hamis gulyás

A világ legjobb ételei

      60 dkg krumpli, 6 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 db zöldpaprika, 1 paradicsom, köménymag, pirospaprika, só.

 A zsírt felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Folyton keverés mellett megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, őrölt köménnyel, egy kevés vízzel felengedjük, elkeverjük. Ha zsírjára pirult, hozzáadjuk az apró kockára vágott krumplit és addig pároljuk, amíg üvegesedni kezd, sózzuk  és forró vízzel vagy csont lével    feleresztjük. Amikor a krumpli már félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldpaprikát és a felszeletelt paradicsomot. Beletesszük az összezúzott fokhagymát is. Tálalás előtt főzzünk bele csipetkét. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

hamis_gulyas.jpg

Halszeletek rácosan

A világ legjobb ételei

      80 dkg pontyszelet, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 4 db zöldpaprika, 3 db közepes paradicsom, 2 dl tejföl, 1,2 kg burgonya, pirospaprika, olaj, só.

Az apró kockára vágott füstölt szalonnát a zsíron kisüt­jük, majd a pörcöt szűrőkanállal kiszedjük. A megsózott halszeleteket a szalonnás zsíron kisütjük és félretesszük. A maradék zsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott vörös­hagymát és hozzáadjuk a vastagabb karikákra vágott zöldpapri­kát. Rövid ideig pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával és beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, sózzuk, össze­forgatjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt negyedórán át pároljuk, majd beletesszük az elősütött halszeleteket és még pár percig együtt pároljuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

halszeletek_racosan_15.jpg

 

Halkocsonya x

A világ legjobb ételei

 

 1 kg hal (többféle), 3 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 db gyökér, 2 db kemény tojás, 2 db ecetes uborka, só, bors, 2 babérlevél, 1 db citrom, 1 evőkanál zselatin.

A fölszeletelt halat néhány óra hosszat besózva állni hagyjuk.

A hagymát karikára vágjuk, a lábos aljára egy sort terítünk belőle, majd a hallal rétegekbe lerakjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott zöldséget, a fűszereket, és annyi vize öntünk rá, hogy ellepje. Lefedve, kicsi lángon, egy óra hosszat forraljuk. A halszeleteket szűrőlapáttal kiemeljük, tálra fektetjük, köré rakjuk a zöldségeket, a karikára vagy cikkekre vágott uborkát meg a keménytojást. A hallében feloldjuk a zselatint, belecsavarjuk a citromlevet, és vékony ruhán átszűrve öntjük a halra. Másnapig kocsonyásodni hagyjuk.

halkocsonya.png

Halászlé (eredeti)

A világ legjobb ételei

       1 kg hal vegyesen, 1 db kárász, 2 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, bors, 1 db cseresznyepaprika, 1 db zöldpaprika, 1 dl vörös bor.

 A halászlé végeredményben hosszú lére eresztett halpaprikás. Az igazi halászlé szabad tűzön, bográcsban készül többféle halból.

A halakat mindig egészben mossuk meg, majd csak azután daraboljuk fel. A jó íz kedvéért a léhez néhány kárászt is tegyünk. Két fej vöröshagymát karikákra vágunk és a bogrács aljára szórjuk, megsózzuk. Ezután a halak fejét, uszonyokat, farok részeket, valamint a kárászokat rakjuk a hagymára, és az egészet forraljuk fel, hintsük meg egy evőkanál pirospaprikával. Közepes lángon egy órát főzzük. A kifőtt fejeket, uszonyokat szedjük ki a léből, és a korábban már besózott haldarabokat főzzük bele. A lébe tegyünk egy cseresznyepaprikát, vágjunk bele egy zöldpaprikát, és annyi hideg vízzel öntsük fel, hogy a szeleteket teljesen ellepje. Hozzáadunk a bort és egyenletes lassú tűzön főzzük. Keverni nem szabad, mert a hal összetörik. A bográcsot csak rázzuk. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

halaszle.jpg

Hagymás rostélyos

Tgy recept

      60 dkg marharos­télyos, 5 evőkanál mustár, 3 dl olaj, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg liszt, őrölt bors, só.

 A rostélyszeleteket gyegén kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, mustárral megkenjük, majd egy edénybe téve annyi olajat öntünk rá, hogy a húst be­fedje, és hűtőszekrénybe tesszük másnapig. Az előkészített húsok széleit bevagdaljuk, és kevés forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, kissé megsózzuk, meghintjük liszttel, és forró olajban aranysárgára sütjük. Tálaláskor a ropogós hagy­makarikákat a húsra hal­mozzuk, és sült burgonyával körítjük.(Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

hagymas_rostelyos.jpg

Hagymaleves

A világ legjobb ételei

      3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, pirospaprika, liszt, 1 liter húsleves, kömény.

A hazai hagymafélék nagy előnye, hogy az év minden szakában elérhető, és bármikor jó ételek készülhetnek belőle. Igazi hagymaleves csak hús vagy csont lével készíthető! A vöröshagymát karikákra vágjuk, majd beletesszük a forró zsírba, és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Ha színt szeretnénk elérni, pirospaprikát is keverhetünk bele. Meghintjük liszttel, rövid ideig azzal is pirítjuk, feleresztjük húslevessel, felforraljuk, és addig főzzük, amíg enyhén besűrűsödik.

Sajtos pirítós kenyérrel tálaljuk. De megpirított cipóban is asztalra tehetjük a levest. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

hagymaleves2.jpg

Gyuvecs

Tgy recept

      50 dkg sertés comb, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, bors, sárgarépa, gyökér, zeller, 40 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 1 db uborka, 3 db krumpli, 3 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, 2 dl tejföl.

 A sertéshúst kockára vágjuk, forró zsírban megpirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzákeverjük a húst, megsózzuk, borssal meghintjük, lefedve rövid lében kb. 25 percig pároljuk. Közben beletesszük a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket. Amikor már a hús és a zöldségfélék is jól megpuhultak, akkor hozzáadjuk a vastag karikákra vágott krumplit, a leszeletelt zöldpaprikákat, a negyedelt paradicsomokat, végül a vékonyra vágott hámozatlan uborkát, valamint az előfőzött rizst. Ízlés szerint meghámozott, karikákra vágott padlizsánt is tehetünk az ételbe. Az egészet addig főzzük, amíg a krumpli és a rizs is megpuhul. Ezután lefedjük, és a sütőben készre pároljuk.Tálalásnál a tetejét megöntözhetjük tejföllel, díszíthetjük zöldpaprikával, nyers paradicsommal. (Tausz: A világ legjobb ételei c. könyvből)

gyuvecs.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil